петък, 4 април 2008 г.

Електронно правителство- Що е то?

Електронно правителство и има ли то почва у нас? Навярно много хора си задават този въпрос. Мине, не мине кампания за избори и в платформите на всяка една партия на челно място излиза глава „Електронно правителство”. Добре, трябва да се развиваме и не е лошо този въпрос да излиза на преден план.

Да, де ама никой не казва какво иска да направи! Какво е това нещо електронно правителство? Какви цели ще изпълнява? Кой ще го направи? Кой ще го поддържа? Какъв ще е икономическия и социален ефект от него? Все въпроси, за които към момента няма отговор.

Да разгледаме с прости думи „Какво е това електронно правителство?”. Думата „електронно” ни показва, че ще използваме възможностите на компютрите за изпълнение на определени задачи свързани с управлението на държавата. Думата „правителство” се заключава около изпълнителната власт на една държава. Или „електронно правителство” е управление на държавата с помоща на компютри. Звучи страшно, почти като някой филм на ужасите! Но електронно правителство все пак трябва да има!

Ето как е реализирано по света електронното правителство – Хонг Конг, Великобритания, Канада, САЩ, Обединени Арабски Емирства, Германия, Австралия, Сингапур.
Ето и нашият вариант на електронно правителство – www.egov.bg.

Тук не искам да отварям дискусия на тема “Защо нашият вариант е по-лош от този на другите правителства!”. Идеята ми е да има конструктивни предложения.

Лично според мен е проблем, това че се прескачат етапи в разработката на електронното правителство. Целият процес е много хаотичен. Трябва ли да се бърза с пускането на е-услуги при положение, че на ниво статичен сайт не са ясни още нещата? Не трябва ли нещата да се представят пред обществото на ниво проект и този проект да се усъвършенства от всички потребители. Защо да не ползваме модела от “Open Source” обществото?

Навярно и вие имате много въпроси, свързани с електронното правителство. Ще ми бъде приятно да чуя и Вашето мнение.


2 коментара:

Анонимен каза...

Причината за липса на такова "нещо", е че всичко се прави от вътрешни подизпълнители, които гълтат милиончета само за изглаждане на идеята.
Въпросът седи по същия начин, както седеше със сайта за детските градини. Един съвсем глупав сайт с една проста база данни струва няколкостотин хиляди на народа. Сметни колко ще струва това електронно правителство, та не могат да се надцакат кой да вземе този залък ;-)
Отделно разни "случайни" фирмички правят разни неща, взимат пари за тях, но работата никога не се свършва докрай, а винаги трябват още пари. Естествено на следващите избори това се повтаря отново, но вече с друга "случайна фирмичка"...
Докато има такива изедници никога няма да имаме такова нещо наречено "Е-правителство"

bonchev каза...

Знам го това нещо. Все си мисля, че е крайно време да се организираме и да направим екип, който да реализира това електронно правителство. Така на парче, нищо няма да стане.