вторник, 8 април 2008 г.

Да живее комунизмо-капитализма!

В обществото ни винаги е съществувалo противоречие свързано с избраният обществено-икономически модел на развитие. В определени исторически периоди надмощие е вземала една или друга идея. В нашият случай ще си поговорим за комунизъм и капитализъм. Характерно за двата строя е, че се отричат взаимно, но да разгледаме същността им.

Какво е комунизъм?
Според www.wikipedia.org комунизъм е такава организация на обществените отношения (по специално обществено-икономическите), при която средствата за производство са общи и личностите имат равни права в обществото. Също така комунизмът е общество, в което общественото съзнание е на такава висота, че всеки работи доброволно според възможностите си за общото благо. Разпределението на материалните блага става според потребностите на отделните личности. Парите като средство за разпределение на благата отпадат.

Като обществена и икономическа система, комунизмът е общество без частна собственост върху средствата за производство и без социални класи. При комунизма цялата собственост би била притежавана от общността и всички хора биха имали равен обществен и икономически статус. Цел на комунизма е безкласовото общество. Най-популярната максима за комунистическото общество е „От всеки според способностите, на всеки според потребностите“.

Какво е капитализъм?
Капитализмът е социална система, базирана на частната собственност и равните права на индивида. Икономическа система основана на частна собственост върху средствата за производство;инвестициите се определят от частни, а не от държавни решения,а цените,производството и разпределението на стоки се формират в условия на свободна конкуренция на пазара.

Защо да не ги смесим тези два строя? Защо да не извлечем най-доброто от тях? Нужно ли е да търпим неблагоприятните последици от налагането на единия или другия строй? Не трябва ли във всяка ситуация да се изхожда от това, което е полезно за хората?


Няма коментари: