вторник, 8 април 2008 г.

Отпадъците? Как се стигна до този проблем?

Проблема с отпадъците винаги е стоял на дневен ред. За него в последните години се е говори много. Ще се опитам да изясня причините за възникването му. За разбирането на проблема е необходимо да се върнем в миналото и да изходим от причините за неговото възникване.

Нека да си спомним как на хората на село са се справяли с този проблем. Обикновено се е копаела яма и в нея са се заравяли всички отпадъци. Отпадъците са били от естествен произход и е можело да се преобразуват в тор, който пък се е използвал в селското стопанство. Всичко е просто, ясно и безумно ефективно.

Да разгледаме какво се случва в по ново време. Развитието на промишлеността неминуемо доведе до увеличаване на отпадъците, които се генерират. Тук има два периода – през комунизма и след него. През комунизма имаше ясно изразена политика към ефективно оползотворяване на отпадъците. Стъкления амбалаж се използваше повсеместно. Хартията беше масовата опаковка, а пластмасите се рециклираха ефективно. Имаше Ленински съботници, всяко дете беше задължено да предаде хартия през лятната ваканция. Въобще нещата не бяха толкова зле, както сега.

Какво се случи в годините на прехода? Демокрация. Всеки си прави, каквото си иска. Децентрализация на икономиката и преминаване на някои дейности свързани със сметопочистването в частни ръце. Непрекъснато генериране на отпадъци от различен характер. Липсва сортировка. Наличието на отпадък, който не се разпада с времето доведе до образуването на гигантски сметища. Недоволство на населението живеещо в района на сметищата.

Какво трябва да се направи? Според мен трябва да се върнем в точката, от която сме тръгнали, т.е отпадъците, които отиват на сметището да бъдат от естествен произход. Останалият боклук който се генерира, трябва да се сортира и рециклира като се сведе до минимум употребата на продукти, чиято опаковка е трудна за рециклиране и повторна употреба. Също така е нужно да извлечем работещи идеи от миналото. Например идеята за Ленинските съботници е прекрасна. Има и други идеи, които заслужават внимание! Не бива да се отхвърля нещо, само защото то се идентифицира с комунизма!


Няма коментари: