сряда, 2 април 2008 г.

Хороскоп? Измама ли е това?

Бъдещето е нещо, което ни вълнува през по-голяма част от живота ни. Ясновидци, гадатели, политолози, астролози... Специалисти, колкото щеш. Всеки се опитва да надникне в бъдещето, но разбира се това не е толкова лесно. Хороскопа е една популярна алтернатива, при това с доказано минало като наука.

Какво ли говорят звездите? Разполагаме с някакво разположение на планетите и на база на него правим предположения, какво ще се случи. Всичко е много логично и изглежда правдоподобно. Дотук добре, но аз имам въпроси!

Всеки ден по телевизията, по вестниците, по интернет сайтовете се публикуват ежедневни хороскопи за всяка една зодия. Ако изходим, че астрологията е точна наука, то трябва да предположим че хороскопите, които се правят трябва да имат сходно съдържание. Уви, това не е така.

Тая тематика ми стана интересна. Регистрирах се в сайт за хороскопи. Интересно ми беше как са го реализирали технически този въпрос. Колкото хора, толкова рождени дати и часове на раждане, което предполага много комбинации от хороскопи. Тук става въпрос за много сложна система, но си мисля, че в нашия случай тя е доста опростена.

Постоянно четем за измами свързани с кредитни карти, ваучери, лагери и какво ли не още. Ако изходим от това, че в много от случаите астрологичната прогноза е грешна, може ли да предположим, че това е измама? Или да гледаме на астрологията като забавление?



Няма коментари: