понеделник, 7 април 2008 г.

Реклама в традиционна медия? Що за глупост?

Какво е това реклама? Отговор на този въпрос дават много книги. Без изключение всички автори се изказват ласкаво за ползите от рекламата. Аз не мисля така! Защо ми се струва, че през последните години никой не обръща внимание на простите неща свързани с рекламата? А, какво е просто? Това, което е на езика на народа!

Какво казват хората за рекламата?
Това е опит да се засилят продажбите, на нещо което не се продава! Логично е да се направи, такова заключение. То нещо, ако е качествено ще се продава без много да се говори.

Рекламата е измама!
Навярно всеки човек, поне един път в живота си е бил подведен от реклама. Рекламата винаги ни убеждава в ползите от нещо, но защо винаги някъде има уловка?

Рекламата надува цените на стоките и услугите!
Разходите, които фирмите правят в реклама са в рамките на милиони лева, а това каквото и да си говорим си е пропусната полза от страна на потребителите! Защо те да не купуват стоки на цена близка до производствената?

Рекламата спомага за увеличаване на отпадъците!
Плакати, брошури, диплянки, пластмасови изделия, опаковки всичко това се включва към микса от отпадъци, който се получава от дейността на рекламата.

Рекламата внушава измислени проблеми на населението!
Проблем – Реакция – Решение! Това е един от основните принципи, на който функционира рекламата. Дефинира се някакъв проблем, следва реакция от страна на потребителя, неминуемо се предлага някакво решение. Това въздействие върху психиката на потребителя, според мен е вредно! Защо трябва да се малтретират хората по този начин?

Рекламата създава ненужни желания!
Имаш свободни пари? Няма да е задълго! Рекламата е оказало своето влияние и ти си създал желание, което трябва да задоволиш. Не спомага ли това за задлъжняването на населението?

Изброеното по-горе ме кара да си мисля, че трябва промяна в традиционните начини за реклама. Реклама в традиционна медия? За мен, не! Това е скъпо и вредно! Да живее Интернет!

Няма коментари: