неделя, 20 април 2008 г.

Не на книгите на духовна тематика!

Напоследък стана много модно четенето на духовна литература. Християнство, будизъм, индуизъм, ислям и какви ли не дават обяснения свързани с божественото. Не остават назад и разните книги със съвети как да успееш в живота. Кой ли вече не разбира от бог? Всеки пише и търси начин по-който да намери последователи.

На този фон в съзнанието ми изниква една мисъл на Лао Дзъ „Прекрати с ученето и ще сложиш край на бедите си.”. За какво да четем нещо свързано с бог? Бог се изживява! Той е нещо живо. Всичките тия книги те правят мъртав. Не прави, това. Не прави, онова. Това е правилно, онова не е. В един момент ставаш страхливец и то защото спазваш божиите или не знам си на кого изискванията.

Дали бог изисква от нас това или хората, които са написали тези книги задоволяват потребностите на собственото си его?

Лично според мен пропагандирането на тези идеи водят до сковаването на обществото. В смисъл от спазване на тези порядки населението загубва способността си да живее. Добре е, че живеем в демокрация и от многото гледни точки можем да правим синтез.

Лично аз се бях се увлякъл да чета подобна литература и не мисля, че намерих нещо полезно в тези книги. Казвам край на тая литература, защото аз знам какво е бог!



1 коментар:

Анонимен каза...

"За какво да четем нещо свързано с бог? Бог се изживява!"

По същата причина, по която четем други книги - за да научим нещо повече или да засилим изживяването. По твоята логика не трябва да четем книги за музиката (тя се слуша!), за изобразителното изкуство (то се гледа!) и т.н. Не трябва да гледаме нито любовни, нито приключенски филми (защото по-добре сами да любим или да приключенстваме).

Нека не забравяме, че има боклучава религиозна литература, която ни отдалечава от Бога. Но има, за щастие, и такава, която ни доближава.