понеделник, 31 март 2008 г.

Сайт за работа. Цел и полза от тях.

Търсенето на работа чрез Интернет е вече нещо нормално. Възможностите за това са много. Най-популярните български сайтове за работа са: www.jobs.bg, www.jobtiger.bg, www.mycv.bg, www.rabota.bg, www.itjobs.bg, www.zaplata.bg, www.bestjobs.bg. Известни чуждестранни сайтове за работа са: www.monster.com, www.jobs.com, www.careerbuilder.com, www.jobspilot.com.
Основните цели, които трябва да изпълнява един сайт за работа са:
  • Публикуване на оферти за работа от страна на работодателите
  • Търсене сред офертите за работа
  • Възможност за регистрация на автобиография от страна на потребителите
  • Търсене в базата от данни с автобиографии
  • Възможност за публикуване на статии и анализи
За оценка на икономическия ефект от един сайт е необходимо да разгледаме възможните приходи, които той може да генерира. Най-сериозни са приходите от публикуване на обяви, като разходите за реклама на един работодател са с пъти по-ниски в сравнение на това, което предлагат традиционните медии. След това следва възможността за търсене в базата данни с автобиографии като тази възможност е уникална и без аналог в останалите медии. Възможно е сайта за работа да генерира приходи от публикуване на платени статии. Банерната реклама също е с много добър потенциал, тъй като тези сайтове генерират висока посещаемост.

Не без значение са и ползите, които носят за крайния потребител. На практика потребителите не плащат нищо. Сайта за работа осигурява информация, която е безплатна. Уникална е възможността да получаваш информацията за интересуващите те обяви на електронна поща. Много от сайтовете дават безплатни съвети, как да се представим по-добре при срещата си с работодателя. Каквото и да си говорим, сайтовете за работа са чудесен инструмент, който улеснява живота на потребителя.



Няма коментари: