петък, 28 март 2008 г.

Кога трябва да се инвестира в Интернет?

Навярно мнозина ще си зададат този въпрос и разбира се ще имат основание. Пресен е споменът за краха на Интернет икономиката в САЩ. Интернет се оказа сапунен мехур от икономическа гледна точка. За да отговорим на въпроса „Кога трябва да се инвестира в Интернет” ще изясним понятията „инвестиции намаляващи разходите” и „инвестиции носещи по висока доходност”. Налице ли са тези две условия, може да се инвестира веднага!

Ще разгледам разходите за реклама на някои сектори от икономиката. Ще започна с телекомуникационните компании. За промоция на своите продукти и услуги те правят разходи в милиони лева като непрекъснато се състезават да облъчват населението с различни рекламни послания. Защо тези разходи да не се насочат към създаване на Интернет компании, които да промотират услугите им. Да не забравяме, че Интернет е заместител на традиционните телекомуникационни компании и инвестиция в такава компания без покритие с инвестиция в Интернет компания, от позицията на бъдещето може да бъде наречена рискова.

Да разгледаме банковия сектор. За задоволяване на нашите желания са нужни пари. Медиите раздухват всевъзможни желания, банките осигуряват пари за тяхното задоволяване. Разходите за реклама на банките растат. Защо те да не бъдат пренасочени към собствена Интернет компания?

Интернет може да носи и доходи. Разходите на компаниите за Интернет реклама нарастват. Традиционните медии са тези, които могат да разчитат на нарастване на постъпления чрез разширяване на дейността им. Така или иначе са създали съдържание, защо то да не стане достояние на по-голяма аудитория. Те могат да инвестират в Интернет сега!

В заключение искам да отбележа, че е възможно съчетание на двата подхода, т.е в дейността на определена компания да е налице едновременно намаляване на разходите и в същото време да има увеличаване на приходите. Типичен пример за това са вестниците за телефонни обяви, които намаляват разходите за приемане на обявите и в същото време генерират допълнителни приходи от Интернет реклама. Налице ли е такава комбинация компанията е необходимо да инвестира веднага!


Няма коментари: