сряда, 26 март 2008 г.

Защо трябва да се инвестира в Интернет?

В няколко поредни статии ще се опитам да разбуля загадката наречена инвестиция в Интернет. За правилното разбиране на определен проблем е необходимо да се отговори на въпросите: Защо, Как, Кога, Кой? Ще започна с защо трябва да се инвестира в Интернет?

Ще започна с основното предимство на инвестициите в Интернет, а именно бързото забогатяване. За някакви си десетина години, разни младоци се превърнаха в милиардери. За това разбира се има предпоставки и това в никакъв случай не е случайно явление.

Друга съществена особеност е икономиите, които някои бизнеси постигат чрез Интернет. Може да се наблюдава абсолютна автоматизация на доставките и продажбите на стоки и услуги. Да не говорим за намалените разходи за реклама, възможностите за представяне на пълен списък с предлаганите продукти и услуги.

Интернет на практика заменя старите медии и може да се очаква в следващите няколко години приходите от вестниците, списанията, радиото и телевизията да се пренасочат към Интернет компаниите. Друга особеност на Интернет е бързодействието и много гледни точки към конкретен проблем, докато старите медии са едноканални, т.е връзката между отделните потребители е по-трудна.

Парите все повече вземат да придобиват електронен вид. Разплащанията се развиват, а оттам и автоматизацията им чрез компютри. Това предполага по-ниски цени на стоките закупени с електронни пари, възможност за предоставяне на стоките на кредит, т.е отнемане на част от функциите на банковия сектор.

Интернет променя и телекомуникационните компании. В Интернет имаш възможност не само да се чуеш, но и да се видиш без пари. Да не говорим за ниските цени на разговорите през Интернет, т.е може да наблюдаваме пренасочване на разходите на потребителите към Интернет компаниите.

Съществуващите интернет компании в България са образувани стихийно, т.е трябва да преустройват изцяло сайтовете си с оглед създаване на общност около сайта. Мисля, че новите компании ще го направят по-бързо.

И за финал ще кажа, старата икономика прегрява, т.е нужно е нещо ново. След разпада на комунизма се освободиха нови пазари, които позволяват на сегашния икономически модел да съществува, но за това ще пиша в следващите статии. Интернет е новият икономически модел!

Няма коментари: