понеделник, 31 март 2008 г.

Не на революцията! Да живее трансформацията!

Революция, революция, революция. Това звучи актуално. Минат, не минат 20-30 години и се появява нужда от промяна на насоките, които е избрало съвременното ни общество. Историята е добре позната. Лоши управници, съответно появяват се революционери, които ще допринесат за новия по-добър строй. Но този строй, тъй и не идва. Настоящ революционер=бъдещ лош управник.

Да видим защо не успяват революционерите. Основните тези, които защитават революционерите са: Нещо е лошо, да се премахне! Пълна борба, докато се срази врага! След нас всичко ще е розово и хубаво! Какво става от позицията на бъдещото притеглено през очите на народа? Лошото става добро, врага става приятел, а розовото става черно. Друга характерна черта на революционера е, че той в повечето случаи няма занаят. Къде той да ходи на училище? Защо той трябва да слугува?

Какво може да се направи, за да може нещата да станат по-добре? Според мен трябва да се трансформираме. Какво е трансформацията? Тя е преминаване от едно състояние в друго. Трансформацията не означава отстраняване на нещо. Водата преминава от течно в твърдо и от твърдо в газообразно състояние. Никой не говори за отстраняване на твърдото състояние на водата, защото е студено или пък газообразното, защото е топло. Това са необходими крайности, които поддържат баланса.

Ако говорим за материално благополучие, трябва да говорим за трансформация на сегашния икономически модел към по ефективен и полезен за хората. Тук според мен е грешно да се разсъждава, трябва нов модел. За всяко нещо се иска основа, а знаем в основата пръст, червеи, подземни води и други препятствия, т.е няма идеални условия. Изискват се знания, умения, изобретателност, познаване на реалността и трансформацията настъпва като естествен процес.

Революцията не е естествен процес. За мен тя е прибързаност. За това тя трябва да умре!



Няма коментари: